logo

Музей на народните художествени занаяти в град Троян

Ако сте се настанили в къша за гости в Троянския Балкан и обичате да разглеждате забележителности, характерни за местността трябва да посетите „Музей на народните художествени занаяти“.

Музей на народните художествени занаяти е позициониран в град Троян. Единствено в Троян може да се види подобен музей. Той се простира в сграда, построена от майстора от Трявна Уста Генчо Кънев през 1881 г. Първо сградата е се е ползвала като начално училище, а след това в нея преместват администрацията на Общината.

През 1968г.  откриват експозицията на музея, която показва показва уникални колекции от дърводелското, грънчарското, и металообработващото изкуство, характерни за Ловешкия край. 

Над 131 хиляди Експонати се съхраняват в Троянския музей, като най-старите датират от X-IX век преди новата ера. Експозицията е разпределена в десет зали. Във всяка от залите може да се насладите на творчеството на на майсторите от троянския Балкан.

Майсторите резбари от троянския край са прочути със своите Резбовани иконостаси, домашно изработени икони, владишки тронове и царски двери може да откриете в залата на дърворезбата.

Един от най-разпространени на времето занаяти е бил металообработването. В залата, посветена на занаята може да разгледате част от произветенията на занаятчиите от едно време – златарство, медникарство, брадварство,  налбантство,  ножарство, оръжейничство и ковашки занаят.

Възстановка на типично балканджийско жилище, в която е показана подредбата на възрожденската къща и облеклото на възрожденците може да видите в залата на художествените занаяти.

В залата на дървообработващите занаяти може да се насладите на експониран автентичен крачен ремъчен струг от XIX в. В залата може да видите стщо така автентични образци на майсторството като булчинска ракла, кобилица, водник, паралии, бъклици и гаванки.

Може би най-зрелищното наследство, завещано в музея е макет на Троянска занаятчийска чаршия. В залата, посветена на грънчарското изкуство може да разгледате творчество от неолита до Средновековието и Възраждането. В залата може да се проследи развитието на прочутата троянска шарка – от преобладаващите леки земни цветове, нанесени с пластични декорации, до промените в цветовата гама и постигането на богатата и контрастна троянска шарка. 

Град Троян сепревръща в център на грънчарството и дърводелството в годините на Възраждането. Отредено е специално място в музея на рисуваната керамика, а най-любознателните могат да научат как са се произвеждали глинени съдове в запазената автентична грънчарска работилница.

В залата, демонстрираща уменията на тъкаческо творчество на жените от Балкана може да се докоснете до изкусно изработените на ръка парени черги, козяци, китеници и халища, както и местни одежди – сукманени женски носии и мъжки шаячни облекла. Тук може да видите Стан за колани. Експонати на дисаги, покривала за добитък и дисаги онагледяват творчеството на Мутафчийският занаят.

В една от залите на музея може да се насладите на творчеството на съвременните троянски майстори.

Музеят на занаятите се намира в гр. Троян 5600, пл. „Възраждане” 1

Работното време на музея: от Понеделник до Събота: от 9.00ч. до 17.00ч.