logo

Троянски Манастир, село Орешак

Троянският манастир е разположен в северните поли на Троянския балкан на около 400 м. надморска височина на брега на р. Черни Осъм. Намира се близо до с. Орешак и на 10 км. от град Троян.

Според манастирската летопис на Константин Огненович третият по-големина манастир в България – Троянският е основан в началото на 17в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. Първоначално бил построен малка дървена църква „Рождество Богородично“, монашеско жилище и гостоприемница.

Главната църква в Троянския манастир „Успение Богородично“ е построена през 1835г. от майстор Константин от Пещера. Представлява е еднокорабна постройка, двуделна по оста изток – запад, с три конхи в източната част и със средно висок купол. Стенописите в храма са дело на известния живописец Захари Зограф и са изографисани в периода 1847-48г. Неговите стенописи покриват всички вътрешни стени на храма.

Още от средата на 18в. в Троянският манастир функционирало килийно училище, в което получили образованието си видни духовници, като Йосиф Соколски, Онуфрий Габровски и др. През 2-та половина на 18в. игумен Пахомий организирал изграждането на нова, съборна църква, разширена в 1812г. По това време източно от манастира бил издигнат и скитът „Св. Никола“.

През 1830г. с грамота на цариградският патриарх Троянския манастир е обявен за ставропигиален (под пряката юрисдикция на върховната църковна власт и самостоятелно управление), а игумен Партений изградил втори скит, посветен на „Св. Йоан Предтеча“.

В началото на 1872г. Васил Левски основава в Троянският манастир таен революционен комитет, начело с игумена архимандрит Макарий. В една от стаите на северното жилищно крило е запазено скривалище на Апостола и превърнато в музей.

В днешно време Троянският манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два скита – „Св. Николай“ и „Св. Йоан Кръстител“. Манастирското пространство се състои от три двора: северен – стопански, среден – за гости (поклоннически) и южен – молитвен, където се намира и църквата. Триетажните жилищни сгради са построени в периода 1835-1855г. и са издържани във възрожденски стил.